HEA Monteringsfäste, ett nytt system för montering av bröstselar på rullstolar

För de som sitter i rullstol kan positionering i form av ett bälte, sele eller band vara avgörande för andning och funktion av inre organ, men också för en bekväm sittställning. Att fästa det på rullstolen kan vara en utmaning. HEA Medical har tagit fram ett system som underlättar monteringen. HEA Monteringsfäste – ett komplett monteringsfäste som ger rätt dragriktning och optimal positionering med en bröstsele.

Många rullstolar saknar lämpliga fästpunkter och det kan vara svårt att montera bröstselens axelband och funktionen kan bli bristfällig eller i värsta fall farlig.

”Under åren med Bodypoint har vi sett vilka utmaningar många arbetsterapeuter har för att skapa bästa möjliga position för sina rullstolsbrukare. Vi utvecklade en workshop och träffade förskrivare, konsulenter och tekniker på flera hjälpmedelscentraler. Vi diskuterade hur vi tillsammans kan åstadkomma säkra infästningar och funktionella monteringar, beroende på vilka fabrikat och modeller av rullstolar som respektive landsting har i sitt sortiment” förklarar Helena Fälemark.

HEA Monteringsfäste ger säkra monteringar för bröstselar på de vanligaste rullstolarna som saknar lämpliga fästpunkter, som Etac Cross, Rea, Focus, Spirea, XLT och Panthera.


E-rör är en del av monteringsfästet som kan beställas separat. I vissa fall där rullstolarna redan har ett nackstödsfäste behöver man inte ett komplett monteringsfäste utan klarar sig med ett E-rör för att kunna montera bröstselen för en bra positionering.

HEA Medical har tagit fram en monteringsanvisning som visar förslag på säkra infästningar av Bodypoints höftbälten och bröstselar på de flesta manuella rullstolar, elrullstolar och arbetsstolar som finns på den svenska marknaden. Den uppdateras kontinuerligt och kan laddas ner från hemsidan.

Tillbaka