10 år och 16 000 km med hak- och kindstyrning i elrullstol

Case

1987 lekte Todd hemma hos sin yngre kusin när de hittade ett gammalt gevär. Det var laddat, ett skott brann av och träffade Todd. Han var åtta år när han blev tetraplegiker, förlamad i armar och ben från axlarna och nedåt så han använder sin kind och mun för att styra iPhone, iPad, laptop och sin Permobil.

Vid åtta års ålder blev Todd Stabelfeldt ryggmärgsskadad efter att han av misstag sköts av sin yngre kusin när de lekte med ett antikt gevär som de hittade i huset. Trots denna tragiska händelse har Todd tagit högskoleexamen, blivit en framgångsrik IT-entreprenör, mentor och grundat en stiftelse för ryggmärgsskadade personer för ökat oberoende med tekniska lösningar.

”När du blir förlamad är det som att födas på nytt. Du måste börja om och hitta lösningar till allt igen. Jag kan röra mig från mina axlar och uppåt, men från axlarna och ner är allt i huvudsak borta”.

Eftersom Todd inte har någon rörelseförmåga under axlarna, måste alla enheter han använder hanteras med hakan och munnen. Med Apple-teknik i kombination med röststyrning kan Todd använda en iPhone, iPad eller laptop utan att röra vid skärmen. På samma sätt styr han sin elrullstol. Men det var inte förrän han fick testa Midline Tri-lock från Bodypoint som alla bitarna föll på plats och han fick full kontroll över alla enheter.

”Innan jag testade Midline Tri-lock hade jag ett vingligt monteringssystem som gjorde mig osäker kring min rörlighet. Nu har jag fullt förtroende för min hak- och kindstyrning. Den är precis där jag behöver den för att kunna vara självständig och oberoende”.

Midline Tri-lock är utvecklad för att joystickhandtag, körpanel eller andra kommunikationshjälpmedel kan placeras centralt framför brukaren, som ratten i en bil sitter framför föraren. Den kan anpassas för hak- och kindstyrning. Midline-armen sitter på en roterade axel, Tri-lock, som låser armen i tre positioner.

Efter tio år och 16 000 km senare checkade Todd in på Bodypoint för att byta till en förbättrad version av Midline Tri-lock.

”Det är ganska fantastiskt att mina kontroller suttit fast och funkat i tio år”.