Rehabinstruktören i rullstol som delar med sig av livet

Case

My Andersson hade sambo, fast arbete och ordnat boende när trafikolyckan förändrade allt. Ryggmärgsskada med förlamning från bröstkorgen och ned. Med stöd och kärlek av familj och efter flera års intensiv rehabilitering insåg My att hon ville hjälpa andra i samma situation. Sju år senare är hon Norrbottens första rehabinstruktör och möter människor med ryggmärgsskada, stroke och traumatisk hjärnskada. My använder ett elastiskt band från Bodypoint både i vardagen och när hon tränar.

My arbetar och bor i Luleå tillsammans med sambon och hunden Becci. Hon gillar att vara ute och älskar att laga mat. I sin arbetsroll som rehabinstruktör försöker hon vara ett mentalt stöd, samtidigt som hon lär ut de vanligaste knepen på hur man kör och förflyttar sig med rullstol. Det bygger på hennes egna erfarenheter och man måste vara öppen. Att bygga upp den nya arbetsuppgiften professionellt tillsammans med teamet, var en spännande utmaning, men det har också har gjort My tryggare i sin roll.

”Arbete ger självkänsla. Att känna en mening och ett sammanhang. Det är viktigt för alla, men kanske ännu viktigare för oss med funktionsnedsättning”.

My är också en populär föreläsare inom rehabilitering. Hon föreläser för arbetsterapeuter och fysioterapeuter på Luleå Tekniska Universitet och har medverkat på Fokus Hjälpmedel Luleå och Fokus Hjälpmedel Stockholm.

My har nedsatt bålstabilitet. Överkroppen måste tränas. Då är det extra viktigt med styrketräning. Både lats-drag och axlar är viktiga för att hon ska orka i längden. My använder Elastiskt band från Bodypoint när hon tränar. Då behöver hon inte tänka så mycket på att hålla balansen utan kan fokusera på övningen. Hemma ger bandet My stabilitet när hon behöver sträcka sig efter saker. Som när hon lagar mat, tömmer diskmaskinen eller bäddar sängen.

 

 

”Bandet är superbra! Allt blir lite lättare hemma, eller när jag tränar”.