Från katastrof till flerfaldig medaljör i Paralympics

Case

2004 felbedömde freestyle-skidåkaren Josh Dueck ett hopp. Han fick överslag på en volt, landade fel, bröt ryggen, fick en komplett ryggmärgsskada och fick börja ett nytt liv som T11 paraplegiker. Sedan olyckan har en av hans största drömmar varit att åter kunna göra en volt på snö. Åtta år senare, 2012 blev Josh den första personen i världen som utförde en bakåtvolt på snö i en sit-ski.

Josh Dueck från Kanada är 39 år och glömmer aldrig hoppet när han fick överslag och landade fel. ”Jag kände djupt och intuitivt att det blev fel”. Som freestyle-skidåkare var Josh med och tävlade bland de främsta i världen, men han nådde aldrig ända fram till toppen när han vid 23-års ålder skadade sig.

Under rehabiliteringen bestämde sig Josh för att komma tillbaka – och nu ville han bli bäst i världen. Det blev en silvermedalj på herrarnas sit-ski slalom under Paralympics i Vancouver 2010. Sedan Monoski guldmedalj 2011 på X Games. Bronsmedalj på X Games 2012. Samma år han blev först i världen med att göra en bakåtvolt i sit-ski.

För att utvecklas ytterligare som skidåkare besökte Josh Bodypoint 2013. Han ville skapa bättre förbindelse och kontroll mellan kroppen och sin sit-ski. Han började testa Bröstbälte Monoflex och sedan Bröstsele Stayflex. Det gav resultat.

2014 vann Josh både guld och silvermedalj under Paralympics i Sochi, Ryssland. ”Det var en riktig game-changer och som bonus blir det bekvämare vilket gör skidåkningen roligare”.

I rullstolen använder Josh ett höftbälte Evoflex. ”Nu känns det inte längre som jag sitter på rullstolen. Den känns som en del av mig. Bältet blir som en hävstång när jag lyfter saker. Och den ökade stabiliteten lindrar trycket mot mina axlar. Med hjälp av Bodypoints produkter klarar jag nästan allt i mitt dagliga liv helt själv”.