Kattälskaren och WOW-spelaren Emelie

Case

Emelie Ingels bor i Nås i Vansbro kommun och har en svår muskelsjukdom. Hon drömmer om att kunna resa utanför Dalarna och delta i stora kattutställningar. Hon vill leva sitt eget liv, som hon själv vill. Med frihet att träffa andra som älskar katter. Och färga sitt hår, när hon vill och i vilken färg som helst.

Emelie har en ovanlig muskelsjukdom som gör att hon blir svagare och inte kan använda armar eller ben utan hjälp. Hon är en av 500 svenskar som har Limb-girdle muskeldystrofi, en progressiv sjukdom som gör att hon blir svagare, där muskelfibrerna långsamt bryts ned och ersätts av bindväv och fett. Nedbrytningen leder till muskelsvaghet och muskelförtvining.

Utomhus använder hon en elrullstol från Permobil och inomhus en arbetsstol från Mercado Medic. Nu har Emelie fått Edero armhjälpmedel som Hjälpmedelscentralen i Dalarna har monterat på hennes Permobil så att hon kan få armsupport när hon är ute och kör. Utflykter i och omkring Nås, med många vackra naturområden, är en viktig del av Emelies vardag. Inomhus är Edero monterad på en arbetsstol från Mercado.

”Jag använder mitt armhjälpmedel flera timmar varje dag. Nu kan jag sköta om mina underbara katter. Med Edero kan jag borsta pälsen och klappa katterna utan att behöva stödja mig på katterna ”.

Emelie använder Edero till mycket annat. Som att äta. Att kunna föra en sked till maten och munnen är självklart för de flesta, men för Emelie är det inte alltid så. Med Edero kan hon också äta glass, ta bilder med mobilen och själv rätta till glasögonen, vilket betyder mycket.

”Att kunna peta upp glasögonen är en av de bästa saker jag vet! Och jag kan äta utan att spilla när jag använder mitt armhjälpmedel”.

Förutom katterna gillar Emelie bakning, pyssel och älskar att färga håret. När hon inte spelar WOW, som hon gjort sedan hon var sjutton år.

”Jag behöver armstödet när jag håller på med mitt hår, jag älskar att färga det. Det underlättar också när jag spelar World of Warcraft. Utan armstödet får jag sår på armarna av bordet”.

Foto: Linnea Bengtsson

”Att kunna peta upp glasögonen är en av de bästa saker jag vet!"