Nu kan Elin arbeta heltid igen

Case

ST-läkaren Elin Svensson drabbades av en tumör och fick operera bort sin högra axelled. Hon har varit långvarigt sjuk i flera år. Nu arbetar Elin heltid igen med ultraljudsundersökningar.

På grund av en cancertumör fick Elin Svensson, som är ST-läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, operera bort sin högra axelled. En cancertumör i höger axel ledde till att Elin var tvungen att operera bort ledkulan på överarmsbenet. Därefter fick hon en protes inopererad.

”Men den blev infekterad och så fick jag blodförgiftning i axeln. De fick ta ut protesen och efter det har de inte vågat sätta in en ny. Istället har de hämtat vadbenet från mitt underben och skapat en slinkled”.

Protesoperationen skedde 2016 och slinkleden fick hon under 2018. Livet påverkas mycket när axelleden inte fungerar på den dominanta armen. Självklara saker som att tvätta sig, borsta tänderna, hänga tvätt, diska, eller bara sätta på en jacka blir svåra utmaningar.

”Jag kan inte röra axelleden särskilt mycket, max 20 grader flexion och max 15 grader i abduktion. Men jag har fått funktion i underarmen och handen”.

När Elin blev sjuk var hon mitt i en specialistläkarutbildning inom kirurgi. Hon fick byta specialistområde till röntgen och lära sig ett helt nytt område. Som läkare inom röntgenområdet måste hon kunna utföra ultraljudsundersökningar, men det är svårt med bara en fungerande arm.

På en mässa upptäckte Elins man ett mekaniskt armsupport och fick låna och testa det på sin arbetsplats. Med Armon Edero kan hon arbeta heltid igen.

”Den tar tyngden, så att jag får fram armen vilket gör det lättare att skriva på datorn eller trycka på knapparna på ultraljudsapparaten. Det var först med det nya armhjälpmedlet som jag kunde gå upp till heltid. Det är märkligt att hjälpmedel för armar och axlar inte är mer uppmärksammat”.

Efter att ha provat Edero pratade Elin med sin chef och läste mer på Försäkringskassans hemsida om bidrag till arbetshjälpmedel. Sedan gjorde hon en ansökan och fick bidraget beviljat relativt snabbt, som även inkluderade montering av Armon Edero på en arbetsstol från Mercado.

”Jag har varit sjuk mycket länge och verkligen längtat tillbaka till en vardag och då ingår det att kunna jobba”. Elin använder nu Armon Edero både på jobbet och hemma i köket, här med sonen Ludvig.