Tillbaka efter stroken med svävande hand

Case

Jakob Bernéus fick en stroke när han var 21 år. Han kunde varken gå, prata eller läsa. Sex år senare är han på god väg att komma ikapp med hjälp av rehabilitering och ett armhjälpmedel.

Under en operation uppstod komplikationer som ledde till en stroke och Jakob svävade mellan liv och död. Sedan dess har livet präglats av vård, rehabilitering och kampen att komma tillbaka. Efter sex år var Jakob redo för egen lägenhet och att börja jobba. Nu arbetstränar han med orderhantering på Fiskexporten i Varberg.

Jobbet är ett bra sätt att komma ikapp. Högerhanden fungerar inte alls, men han klarar lättare datorarbete med vänsterhand.

”Nu skriver jag bättre än jag kan läsa och prata och jag har fått ett armhjälpmedel som gör att min högerhand får stöd och kan vila när jag arbetar. Då slipper jag smärtan. Den är som en svävande hand ”.

Armon Edero är ett mekaniskt armhjälpmedel som kompenserar armens tyngd med en fjäder som kan justeras i tolv steg. Den följer kroppens rörelser och kan monteras på bordskanten eller på arbetsstolen. Rätt inställd svävar armen fritt. Användaren kan avlasta armar, axlar och nacke och under en längre tid positionera händer och armar i en stabil och komfortabel ställning.

Jakob pratade med sin arbetsterapeut på Arbetsförmedlingen som hjälpte honom att få Armon Edero godkänt som arbetshjälpmedel.

Förutom jobbet har Jakob gymträning ett par gånger per vecka. Även om han drömmer om att bli helt återställd, är han medveten om att det troligen inte är möjligt. Men jobbet ger både träning och den sociala samvaro som är både utvecklande och ett värdefullt stöd. Jakob föreläser gärna om sina erfarenheter.

”Efter skadan kunde jag inte läsa, förstå texter eller prata. Bara säga ja eller nej. Det är alltid så att man vill att det ska gå snabbare. Jag försöker komma ikapp så fort som möjligt och det går hela tiden bättre. På kvällarna lyssnar jag på en ljudbok och läser den samtidigt. Jag siktar högt”.

Foto: Linnea Bengtsson

På kvällarna lyssnar jag på en ljudbok och läser samtidigt. Jag siktar högt