Snabb och rörlig med bra balans

Case

Hjalmar har en medfödd funktionsnedsättning i form av autism. Men även om han har svårigheter med socialt samspel och kommunikation, är han mycket aktiv och rörlig. Hjalmar cyklar, simmar, spelar bowling, åker skidor och har just tagit grönt kort i golf.

Hjalmar är 17 år. På dagarna är han på Häggviks Gymnasium i Sollentuna som har en speciell inriktning för elever med autism. Hemkunskap är ett av hans favoritämnen.

På fritiden är det fysiska aktiviteter som lockar mest. Han åker gärna skidor, helst utför och har varit både i Åre och i alperna. Hjalmar hoppar och simmar också i Östersjön, när familjen är vid fritidshuset i Skåne. Till vardags, hemma i Stockholm blir det mest promenader, cykling eller bowling med mamma och pappa, när inte någon av Hjalmars bröder har möjlighet att följa med.

Trots bra balans och känsla för fysiska aktiviteter kan Hjalmar ibland behöva en skyddshjälm med bra ventilation som är skön att bära. Då använder han en Danmar Hjälm med mjukt skal som passar personer som behöver lindrigare skydd.

Hjalmars senaste intresse är golf och nyligen tog han grönt kort och fick 42 i handikapp.